"DA BIBERE" - ADJ INNOM - Ez a felirat szerepel azon a 2000 éves cserépedényen, amely a Balaton-felvidéki ásatások során került elő, bizonyítva azt, hogy a térségben a szőlőtermesztés és a borászat kezdete a római korig nyúlik vissza. Ezen ősi foglalkozások tárgyi emlékei a Csopaki Kőkoporsó Domb római pincéje, a Balácapusztai Római Villagazdaság feltárása során kerültek felszínre. Különösen kedvelte a vidéket Galerius császár és felesége, akiket a csodálatos táj és a feledhetetlen zamatú bor gyakran vonzott a térségbe.
A Balatonfüred – Csopak Történelmi Borvidék hírnevét a természeti tényezők szerencsés
harmóniája és sok-sok nemzedék szakmai tapasztalatainak felhalmozódása alapozta
meg.
A víztükörre tekintő domboldalak fénygazdagsága, az
egyedülálló talajadottságok, a Balaton víztömege által összegyűjtött, majd
jótékonyan kibocsájtott hőtartalék az ültetvények számára biztosítja mindazt,
amit a természet megadhat.
„A szőlő csak a görbe hátú embert szereti” – mondják a régi
öregek. Nemzedékek töretlen munkája,
kísérletezése, tudásvágya és szakmaszeretete kellett ahhoz, hogy a
szőlőtermelés és borászkodás révén a vidék világhírnévre tehessen szert.
Hitvallásunk, hogy a hagyományok útján haladva, a korszerű
tudomány és technika adta lehetőségeket felhasználva szolgáljuk fogyasztóinkat,
öregbítsük termőtájunk hírnevét.
Reméljük, hogy érdeklődését felkeltve fogyasztóink között üdvözölhetjük, boraink élvezetéhez jó egészséget kívánva.
A település azért ideális hely a szőlészeteknek, mert változatos talaja a borvidék minden talajtípusát ötvözi, főleg a permi vörös homokkő és a márgás talaj jellemzőek. Ezenkívül előfordulnak még fillitpalán, mészkövön, dolomiton, bazalton, bazalttufán, pannonhomokon, és löszön kialakult rendzina és erdőtalajok is. A Balaton közelsége kedvezően befolyásolja a klímát. A terület szélvédett és enyhe időjárású. A borvidékre leginkább jellemző szőlőfajta az olaszrizling, amelyet a legnagyobb területen termesztenek a térségben előforduló csaknem harminc szőlőfajta közül.